Otthon is lehet edzeni

Bár a pandémia elleni intézkedések fokozatosan lazulnak, az emberek visszatérése a fitneszközpontokba nagyon fokozatos – mondja több fitneszedző és táplálkozási szakértő. Szerintük bár "az edzőteremben" hatékonyabban formálhatod az alakod, de ha jól esik a házi feladat, akkor nem kell lemondani róla. A sikert azonban a jó edzésterv határozza meg.
A fitneszteremben végzett edzésnek vannak tagadhatatlan előnyei, de ugyanúgy megvannak korlátjai is. Vannak, akik jobban érzik magukat a társas érintkezésben, másokat a környezet vagy az edző motivál a teljesítményre. A járvány idején azonban sokan megszokták az otthont, és elkezdtek önállóan edzeni. Mindenekelőtt az ingázáson megspórolt időt dicsérik. A szakértők szerint minden megoldás jobb, mintha semmit sem tennél magadért. "Ha alakformálásról van szó, otthon is lehet jó eredményeket elérni" - mondja a személyiedző, kifejtve, hogy ez a megközelítés különösen a kezdőkre nézve mondható el. Az izmoknak progresszív terhelésre van szükségük a növekedésükhöz, és egy „fejlettebb” testedző számára nehéz ezt a terhelést otthon kialakítani. De kezdőknek mindenképpen lehetséges.

Nincs rossz edzés

Az otthoni testmozgás problémamentesnek tűnik, mert nem kell sehova utazni, s így rengeteg időt takaríthatsz meg. De hamarosan rá fogsz jönni, hogy az edzőteremben mégis csak sokkal könnyebb. A kifizetett pénz, a környezet és a körülötted lévő emberek motiválnak, otthon viszont még el kell mosogatnod, be kell fejezned pár beadványt a munkádhoz, és meg kell nézned, mi történt egész nap az emberekkel a közösségi hálókon. Tehát hogyan motiválod magad az otthoni edzés elvégzésére? "Először is elhatározás kell. Utána szüntesd meg az összes zavaró tényezőt, amit elvonhatja a figyelmed az edzésről, majd alakítsd ki a saját rituálédat. - mondja személyi fitneszedző, aki így folytatja: "Tervezd meg pontosan az időt, és válaszd ki az általad preferált sportirányzatot úgy, mintha edzőterembe mennél. Indítsd el a kedvenc zeneszámod, amely illeszkedik az edzés üteméhez. Ne feled, nincs rossz edzés. Csak az, amit nem csinálsz."

Každý pohyb se počítá

Minden mozdulat számít

Az egészséges életmód nem egy sprinttelés hasonlítható össze, hanem inkább egy maratonnal. Ezért ne számíts arra, hogy az eredmények már egy hét után megjelennek. És mi a legfontosabb tanács kezdőknek? "Fokozatosság, kitartás. Minden részre egyenletesen kell koncentrálni, hogy ne csak egy testrészt terheljünk” –. Gyakoriságát tekintve kezdőknek a heti 3 alkalommal, egy órán keresztüli, az egész test megmozgató edzés ajánlott. Eltart egy ideig, amíg az elhatározások szilárd szokássá válnak, ezért ne csüggedj. „Minden mozdulat számít, ezért ne essél kétségbe, ha csak 20 perc edzésre van lehetőséged.

A kevesebb néha több

Sokan úgy gondolják, hogy minél több sporteszközt vásárolnak, annál hatékonyabb lesz az edzés. A szakértők egy kicsit másképp látják. „Az otthoni edzéshez nem kell mást tenned, mint vásárolni egy nagy ellenállású szalag szettet, aminek köszönhetően az egész testet lehet edzeni. Az edzőteremben használt gépek alternatívájaként szolgál, és széles körű felhasználási lehetőséget kínál. Az egykezes súlyzók helyett, vízzel töltött palackok is elegendőek. Vagy tegyél könyveket a hátizsákodba, és az edzésed azonnal intenzívebb lesz.

Ne félj a buborékoktól
Az edzések alkalmával fontos, a rendszeres folyadék bevitel. Ha súlyzók helyett vizes palackokat használsz, érdemes azokból a palackokból nem inni, így az edzés végéig elég terhelés marad a kezedben. A szakértők szerint edzés közben óránként 0,7 liter vizet kell bevinni a szervezetbe. Ha nem szereted a közönséges vizet, készíts buborékos vizet otthon” – tanácsolja szakértőnk, aki szerint egyáltalán nem kell tartani a buborékoktól, hacsak nem édesített szénsavas üdítőket iszol. Sokan azt hiszik, hogy a szénsavas víz után elhíznak, de ennek pont az ellenkezője igaz. A buborékok fogyasztása csak puffadáshoz vezethet, de súlygyarapodáshoz biztosan nem. Éppen ellenkezőleg, ha éhgyomorra cukrozatlan, buborékos vizet iszol, jóllakottnak érzed magad, és csökken az étvágyad.


Cvičte se SodaStream

TIPP: Próbáld ki a SodaStream-et

Nem kell aggódnod a szénsavas víz miatt, és akár a testmozgás során, vagy otthonod kényelmében hódolhatsz neki. Nincsenek felesleges költségek és egyszer használatos eldobható műanyagok. Nem kell más hozzá, mint egy SodaStream SPIRIT szénsavasító készülék, amely a csapvizet azonnal frissítő buborékáradattá alakítja át. Ezenkívül szabályozhatod a folyadék szénsav erősségének intenzitását a lenyomások számával.

A SodaStream Spirit készülékek 3 különböző színben érhetőek.
A My Only Bottle szénsavasító palackot nem csak edzés közben fogod értékelni. Rendkívül strapabíró Tritán anyagból készült, amely nem tartalmaz mérgező anyagokat, ellenáll a karcolásoknak, ütéseknek és magas hőmérsékletnek egyaránt. Ugyanakkor ellenáll az UV sugárzásnak, melynek köszönhetően napsütéses napokon is tovább frissen tartja a kedvenc italodat. A palack kompatibilis a SodaStream készülékekkel, ízesített vagy anélküli szénsavas italok elkészítéséhez.

A SodaStream My Only Bottle palackok 3 különböző színben érhetőek.
 
A SodaStream márkáról
A SodaStream az otthonod kényelmében, egyszer használatos palackok cipelése nélkül elkészített szénsavas víz specialistája, és az elfogyasztott literek számát tekintve az első számú szénsavas víz készítő.
A cég 1903-tól tartó megalakulásától kezdve az otthoni szénsavas víz és a hozzákapcsolódó tartozékok átfogó választékára összpontosított. Célja, hogy kellemes módot kínáljon arra, hogy otthonod kényelmében készítsd el saját pezsgésben gazdag vizedet, ahelyett, hogy idegesítő műanyag palackokat cipelgessél, majd műanyaghulladék-kupacokat a szelektív gyűjtőbe szállítsd. A készülék gombjának megnyomásával állíthatod be a szénsav erősséget és az így kapott pezsgő vizet, már csak friss gyümölcsöt kell hozzáadnod és kész is a csábító egészséges ital felesleges cukrok és édesítőszerek hozzáadása nélkül.  
A kényelem mellett minden SodaStream szénsavasító készülék használatával három év alatt akár 2500 üres, egyszer használatos PET palacktól védi meg a háztartásokat.

* Forrás: A vállalati adatok összehasonlítása a 2014-es palackozott víz piackutatással.
 
Zpět na SodaStream Blog